Безпосередні і віддалені результати радіокріохірургічного лікування хворих на меланому кон’юнктиви (Ukrainian Journal of Ophthalmology, 2025)
Мета. Вивчити безпосередні і віддалені результати радіокріохірургічного (променева терапія і кріодеструкція) лікування хворих на меланому кон’юнктиви.Матеріал та методи. Радіокріохірургічне (РК) лікування проведено 88 хворим на меланому кон’юнктиви (МК), які лікувалися в ДУ «Інститут очних хвороб і тканинної терапії ім. В. П. Філатова НАМН України» за період з 2004 по 2024 рік. Серед хворих на МК чоловіків було 45 (52,1%) у віці від 20 до 88 років (медіана = 54,1), жінок – 43 (47,9%) у віці від 26 до 87 років (медіана = 56,6).Результати. Після РК лікування МК повна резорбція пухлини спостерігалась у 77 (87,5%) пацієнтів, а часткова – у 11 (12,5%). У 8 (9,1%) хворих з частковою резорбцією пухлини у термін від трьох до шести місяців проведена додаткова КД і досягнуто повної резорбції пухлини. Таким чином, локальний контроль після РК лікування стався у 85 (96,6%) хворих. Рецидиви МК спостерігались у 11 (12,5%) випадках, мали характер обмеженого вузла, розташованого в межах первинної пухлини, і успішно виліковувалися за допомогою КД. Час спостереження за пацієнтами після РК лікування становив від одного до семи років (медіана = 5,1).У 8 (9,1%) випадках були метастази в реґіонарні лімфовузли (шийні та підщелепні), у 2 хворих: у одного (1,1%) – в легені, а у іншого (1,1%) – в головний мозок, відповідно через п'ять років і три роки після лікування. При тому, локально, на місті МК, була резорбція пухлини. У 3 (3,4%) хворих з ятрогенними пухлинами, у зв'язку з продовженим зростанням МК в орбіту, довелося провести хірургічне втручання – екзентерацію орбіти.Висновки. Радіокріохірургічний метод – ефективний спосіб лікування хворих на МК (до 96,6%) з частотою рецидивів 12,5%. Метод дозволяє розширити можливості органозберігаючого лікування хворих на МК, забезпечити повторне лікування у разі рецидиву пухлини та отримати досить хороший функціональний та естетичний результат, покращити якість життя хворих із цією патологією.
Keywords: офтальмоонкологія; новоутворення кон’юнктиви; меланома кон’юнктиви; 25-гидроксикальциферол; 3-діоксигеназа; радіокріохірургія; кон’юнктива