Рівень експресії рецепторів до адреналіну, ацетилхоліну та опіоїдних рецепторів на лімфоцитах периферичної крові у хворих на герпетичний кератит та ідіопатичний передній та середній увеїт (Ukrainian Journal of Ophthalmology, 2025)
Мета. Вивчення рівня експресії опіоїдних рецепторів та рецепторів до адреналіну та ацетилхоліну на лімфоцитах периферичної крові у хворих на герпетичний кератит та ідіопатичний передній та середній увеїт.Матеріал та методи. Обстеження в лабораторії імунології ДУ «Інститут очних хвороб та тканинної терапії ім. В. П. Філатова НАМНУ» пройшли пацієнті, які складали три групи: 1-ша група — 31 хворий на герпетичний кератит (віком 40,7±14,2 року), 2-га група — 36 хворих на ідіопатичний передній та середній увеїт (віком 49,9±12,5 року). Контрольну групу склали 12 здорових волонтерів аналогічного віку (43,5±14,8 року). Дослідження проводили методом імуноцитохімії за допомогою моноклональних антитіл (МКАТ) та флюоресцентної мікроскопії. Статистичний аналіз проводили в електронних таблицях із використанням програми IBM SPSS Statistics.Результати. Проведені нами комплексні дослідження показали, що рівень експресії рецепторів до β-адреналіну, ацетилхоліну, а також каппа-опіоїдних рецепторів статистично значуще підвищується у пацієнтів з запальними хворобами ока, якщо зіставляти з рівнем норми. У пацієнтів з запальними хворобами ока відмічено значущу зміну індексу співвідношення рецептoрів до адреналіну та каппа-опіоїдних рецепторів порівняно з групою здорових осіб
Keywords: увеїт; герпетичний кератит; опіоїдні рецептори; β2-адренорецептори; рогівка