Вивчення впливу in vitro на грибкову флору Candida albicans та Fusarium spp ультрафіолетового випромінювання довжиною хвилі 365 нм та низькоенергетичного лазерного випромінювання 630-670 нм з використанням фотосенсибілізаторів (Ukrainian Journal of Ophthalmology, 2025)
Актуальність. Інфекційні виразки рогівки та кератити за даними ВОЗ є однією з основних причин втрати зору та сліпоти у світі. Незважаючи на велику кількість антимікробних препаратів, залишається актуальним пошук нових методів лікування, які можуть забезпечувати швидку та повну мікробоцидну та мікробостатичну активність з мінімальним токсичним впливом на організм для збереження зору при тяжких інфекційних захворюванях рогівки. Мета. Оцінити антимікробний впливу на суспензію Candida albicans та Fusarium spp. УФВ довжиною хвилі 365 нм та низькоенергетичного лазерного випромінювання 630-670 нм з використанням фотосенсибілізаторів (in vitro).Матеріал та методи. Антимікробну активність препаратів вивчали стандартним диско-дифузійним методом (МВ9.95-143-2007) з використанням поживного середовища Мюллера Хинтона. Методики впливу: низькоенергетичне лазерне випромінювання (в клініці фотодинамічна терапія (ФДТ)) – на поверхню стерильного диска, який знаходився на поверхні поживного середовища з тест штамами культур Candida albicans та Fusarium spp. інстилювали 0,1% метиленового синього, потім протягом трьох хвилин проводили опромінювання диску низькоенергетичним лазерним випромінюванням 630-670 нм. При виконанні УФВ (в клініці кросслінкінг колагену (ККР) – інстилювали 0,1% рибофлавіну, потім протягом 10 хвилин проводили ультрафіолетове опромінювання диску на приборі UVX 2000 з довжиною хвилі 365нм.Результати. За даними аналізу зон затримки росту на Candida albicans мав вплив як ФДТ, так і КРК. Достовірна різниця на 6,3мм зони затримки росту була при використанні комбінованого методу ФДТ+ КРК + флюконазол. На Fusarium spp. мав вплив і комбінований метод ФДТ+ КРК, так і в поєднанні з інтраконазолом. Достовірна різниця зони затримки росту була 4,2 мм та 7,8 мм відповідно.Висновки. Встановлено, що запропонована комбінована методика УФВ довжиною хвилі 365нм з використанням фотосенсибілізатора 0,1% рибофлавіна та низькоенергетичного лазерного випромінювання 630-670 нм з використанням фотосенсибілізатора 0,1%метиленового синього має антимікробну дію на Candida albicans і на Fusarium spp в експерименті in vitro шляхом затримки зони росту грибкової флори. Ці експериментальні дослідження показали перспективність і потребують подальшого дослідження.
Keywords: ультрафіолетове випромінювання (УФВ); низькоенергетичне лазерне випромінювання; антимікробна дія; Candida albicans; Fusarium spp