Динаміка відновлення зорових функцій при компресійній оптичній нейропатії у пацієнтів з первинними макроаденомами гіпофіза після ендоскопічних трансназальних операцій (Ukrainian Journal of Ophthalmology, 2025)
Вступ. Новоутворення опто-хіазмальної ділянки призводять до розвитку компресійної оптичної нейропатії, яка супроводжується зниженням гостроти зору, порушенням поля зору та розвитком первинної нисхідної атрофії зорових нервів. Компресійний вплив новоутворення на структури переднього зорового шляху є абсолютним показом до хірургічного лікування. Мета. Проаналізувати етапи післяопераційного відновлення зорових функцій при компресійній оптичній нейропатії у пацієнтів з первинними макроаденомами гіпофіза після ендоскопічних трансназальних операцій. Матеріал і методи. Обстежено 225 хворих на аденому гіпофізу (АГ), що знаходились на лікуванні в ДУ «Інститут нейрохірургії ім. акад. А. П. Ромоданова НАМН України» в період з 2017 по 2019 рр. Всі хворі (450 очей) мали зорові порушення (зниження гостроти зору та/або порушення поля зору) та отримали декомпресію опто-хіазмального комплексу (ОХК) в результаті хірургічного лікування. Перше офтальмологічне обстеження проводили на 1-2 добу після госпіталізації, друге – на 5-7 добу післяопераційного періоду (ранній післяопераційний період), третє – через 1 місяць після операції, четверте – через 3 місяці, п'яте – через 6 місяців, шосте – через 1 рік після операції.Результати. Покращення або відновлення функції зору відбувається у переважної більшості хворих в результаті декомпресії ОХК. Виявлено в ранньому післяопераційному періоді та через 3 місяці після операції вірогідну різницю між середніми показниками гостроти зору (0,74±0,02 та 0,8±0,01, відповідно) та середньої сумарної втрати світлочутливості (7,85±0,29 дБ та 6,37±0,28 дБ, відповідно) (p
Keywords: базальні новоутворення головного мозку; аденома гіпофіза; хіазмальний синдром; компресійна оптична нейропатія; зорові функції; ендоскопічна трансназальна хірургія