Особливості стереозору у хворих з розбіжною косоокістю залежно від форми до і після хірургічного лікування (Ukrainian Journal of Ophthalmology, 2025)
Актуальність. Причинами екзотропії є вроджені чи набуті аномалії в будові орбіт і очних яблук, аномалії прикріплення або розташування очних м'язів. Наявність стереозору після виправлення косоокості на думку ряду авторів свідчить про стабільність результату і відновлення бінокулярного зору. Стан стереозору після хірургічного втручання є критерієм ефективності хірургічного лікування.Мета дослідження – вивчити стан стереозору до і після хірургічного лікування у хворих з розбіжною косоокістю залежно від форми.Матеріал і методи. Обстежено 59 хворих з розбіжною косоокістю, серед них: 33 пацієнта з постійною розбіжною косоокістю (група 1) і 26 з періодичною (непостійною) косоокістю (група 2) у віці 10-21 року. Хірургічне лікування проведено на одному або на обох очах за загальноприйнятою методикою.Всім хворим до і після лікування проводилися візометрія, рефрактометрия, біомікроскопія; визначалися кут девіації по Гіршбергу і з призмами для далекої відстані та для близької відстані, характер бінокулярного зору на кольоротесті, здатність до злиття на синоптофорі. Пороги стереозору досліджувалися за допомогою тестів Ланга II, Тітмус-стереофлай і наявність або відсутність стереозору для далекої відстані на проекторі HUVITZ CCP3100.Результати. Після лікування кут екзотропії зменшився у всіх хворих і склав в середньому для далекої відстані 3,9 ± 1,9 град, для близької відстані 3,5 ± 1,4 град, бінокулярний зір відновився у 70% хворих. У групі 1 стереозір за тестом для далекої відстані до лікування відсутній, у другій групі був виявлений лише у 3 пацієнтів.Після усунення косоокості в групі з постійною косоокістю стереозір з'явився у 11 хворих, а по тестах «коло» і «тварини» поріг стереозору 200-400 кут с став у 24,4% хворих; в групі 2 у 80,8% пацієнтів визначався стереозір з порогом 1500 кут с, а у 75,6% нормалізувався і став 200 кут с за тестом «коло», тобто пороги стереозору істотно знизилися (стерео зір покращився) після операції, особливо в другій групі.Висновки. Гострота стереоскопічного зору після хірургічного лікування підвищується в 70-80% випадків, що свідчить про ефективність хірургічного лікування і відновлення бінокулярних функцій.Попередні дані дозволяють припустити, що у хворих з непостійною формою розбіжної косоокості наявність стереозору 200 кут с для близької відстані є сприятливим фактором для поліпшення бінокулярних функцій та сталого паралельного положення очей після операції при екзотропія.
Keywords: розбіжна косоокість постійна; періодична; стан стереозору для далекої і близької відстані; хірургічне лікування