Символи офтальмології та знамениті українські окулісти в дзеркалі нумізматики (Ukrainian Journal of Ophthalmology, 2025)
Офтальмологія має довгу історію, яка відображена на нумізматичних матеріалах. Галузь історичної науки нумізматика (від латинського «numisma» - монета) зародилася в XIX столітті і стала тісно пов'язаною з економікою, політикою, культурою й правом та включає в себе тематичне вивчення монет, медалей та плакет. Найкраще історію офтальмології ілюструють різні форми медальєрного образотворчого мистецтва (екзонумія або паранумізматіка), а медаль стала прообразом пам'ятної (меморіальної) монети. У даній роботі автори представили католог 127 нумізматичних матеріалів (105 медалей, 6 плакет, 16 монет), в тому числі деяких унікальних, вперше наведених. Знайшли своє відображення нумізматичні матеріали із зображенням загальновизнаних міжнародних символів цієї науки («око», в тому числі «око на долоні», «сова», «пенсне», «свічка»), представлені етапи розвитку вітчизняної офтальмології, є посилання на значні історичні події, згадуються короткі біографії вчених (16 персон), які зробили неоціненний внесок у формування цієї наукової дисципліни, і життя яких було пов'язане з Україною. На медалях можна зустріти портрети давньокиївського лікаря Агапіта й основоположників сучасної світової офтальмології. На превеликий жаль, поки пам'ять про знаменитих вітчизняних окулістів минулого недостатньо відзначена випуском нумізматичної продукції, тому в майбутньому сподіваємося на планомірний підхід до цієї справи, на цілеспрямовану пропаганду досягнень української офтальмології засобами нумізматики, яка подає наочний приклад для вивчення історії очних хвороб, сприяє підвищенню рівня освіченості лікарів.
Keywords: медицина; офтальмологія; історія; нумізматика