Офтальмологічні прояви тригемінальних вегетативних цефалгій. Аналіз клінічних випадків (Ukrainian Journal of Ophthalmology, 2025)
Найбільш розповсюдженою групою цефалгій, які мають офтальмологічну симптоматику, є тригемінальні вегетативні цефалгії. Вони поділяються на  кластерний (пучковий) головний біль, пароксизмальну гемікранію, короткочасні однобічні невралґічні головні болі і гемікранію контінуа.  Діагностичними критеріями є наявності хоча б одного з вегетативних симптомів на стороні болю (ін'єкція кон'юнктиви/сльозотеча, набряк повіки, закладеність носа/ринорея, пітливість лоба/обличчя, гіперемія лоба/обличчя, закладеність вуха, міоз і/або птоз). Можливі симптоми симпатичного блоку (птоз, міоз, синдром Горнера). Спільною рисою даних цефалгій є  також наявність  болю орбітальної та ретроорбітальної локалізації. Наведені  клінічні випадки тригемінальних вегетативних цефалгій звертають увагу на труднощі діагностики, особливості офтальмологічної симптоматики та лікування цих захворювань. Нерідко першим є звернення таких пацієнтів до офтальмологів. Увага до вегетативних симптомів під час опитування пацієнта, разом з детальним з’ясуванням характеристик головного болю, полегшує встановлення діагнозу й початок адекватного лікування.
Keywords: цефалгія; діагностичні критерії; вегетативні симптоми; офтальмалгія