Ангіоїдні смужки сітківки (Ukrainian Journal of Ophthalmology, 2025)
В статті представлено огляд сучасної літератури щодо етіології, патогенезу, клінічної картини та лікування ангіоїдних смужок сітківки. Ангіоїдні смужки сітківки – це захворювання очного дна, яке характеризується наявністю тріщин в потовщеному, кальцифікованому і патологічно крихкому еластичному і колагеновому шарах мембрани Бруха, які в 50 % випадків поєднуються з системними захворюваннями: еластичною псевдоксантомою, хворобою Педжета та ін. Для діагностики, оцінки та моніторингу ангіоїдних смужок використовуються різні методи діагностики: візометрія, рефрактометрія, вимірювання внутрішньоочного тиску, визначення об'єму рухів очного яблука, біомікроскопія переднього відрізку очей, офтальмоскопія, флуоресцентна ангіографія сітківки, оптична когерентна томографія сітківки. Основним ускладненням ангіоїдних смужок сітківки, що спричиняє пониження зоpу, є субретинальна неоваскулярна мембрана (CНМ). На сьогоднішній день найефективнішим методом лікування СНМ є інтравітреальні введення інгібіторів факторів росту ендотелію судин.
Keywords: ангіоїдні смужки сітківки; субретинальна неоваскулярна мембрана; інтравітреальні введення