Цитологічні особливості бульбарної кон'юнктиви у хворих з цукровим діабетом ІІ типу (Ukrainian Journal of Ophthalmology, 2025)
Вступ. Патологічні зміни поверхні ока при ЦД можуть виникати внаслідок різних причин: метаболічних порушень (гіперглікемія і дисліпідемія, що призводять до зміни хімічного складу сльози), мікроангіопатії перилімбальної судинної сітки, що призводять до порушення трофіки рогівки, ураження залоз, які продукують сльозну рідину, а також різноманітних порушень інервації.Мета роботи: визначити цитологічні особливості епітелію бульбарної кон’юнктиви у хворих на цукровий діабет ІІ типу.Матеріал і методи. Проаналізовано клінічні та цитологічні дані 34 пацієнтів з діагнозом цукрового діабету ІІ типу, наявністю клінічних симптомів ССО. Серед хворих було 18 (52,9%) чоловіків і 16 (47,1%) жінок у віці від 50 до 79 років. Хворі були поділені на дві групи: 1 група – 17 пацієнтів зі стажем діабету менше 5 років, 2 група – 17 пацієнтів, які хворіли цукровим діабетом ІІ типу більше 5 років. Всім хворим було проведено визначення загальної сльозопродукції за тестом Ширмера 1, та часу розриву сльозної плівки за тестом Норна, імпресійне цитологічне дослідження бульбарної кон’юнктиви. Зміни епітелію бульбарної кон’юнктиви оцінювали за допомогою класифікації Нельсона.Результати. Співставлення клінічних та цитологічних даних обстежених пацієнтів дає можливість думати, що важкість, тривалість, характер перебігу цукрового діабету впливає на розвиток компенсаторно - пристосувальних механізмів в епітелії бульбарної кон’юнктиви, які виражаються в утворенні більш щільного епітеліального покриття за рахунок явищ плоскоклітинної метаплазії, кератинізації.Всновки. Імпресійно-цитологічне дослідження епітелію бульбарної кон’юнктиви у хворих з цукровим діабетом ІІ типу визначило зміни, які проявились в більшості випадків (94,1%) плоскоклітинною метаплазією ІІ-ІІІ ступеня за класифікацією Нельсона, причому у 80 % хворих з метаплазією ІІІ ступеня – з тривалістю цукрового діабету ІІ типу більше 5 років.У хворих, в яких стаж ЦД ІІ типу був більше 5 років, більш виражені зміни епітелію бульбарної кон’юнктиви, які за Нельсоном відповідали ІІІ ступеню спостерігались в 4 рази частіше, ніж у тих хворих, в яких тривалість діабету була меншою 5 років.
Keywords: імпресійна цитологія кон’юнктиви; бульбарна кон’юнктива; цукровий діабет ІІ типу