Модифікація, стандартизація та адаптація анкети негативного дитячого досвіду (ACE) (Ukrainian Journal of Ophthalmology, 2025)
Вступ. Медичні працівники, психологи та соціальні працівники в процесі професійної діяльності все частіше стикаються з проблемами впливу негативного дитячого досвіду на здоров’я хворого та відчуття ним психологічного благополуччя. У зв’язку з цим важливим є створення психодіагностичних інструментів, які призначені для виявлення травматичних подій отриманих у дитинстві та їхньої адаптації до соціально-культурних особливостей українського середовища. Мета роботи. Модифікація, стандартизація та адаптація Анкети негативного дитячого досвіду (АСЕ) української версії опитувальника, що вимірює травматичні події отримані у дитинстві.Матеріал і методи. Вибірку дослідження склали 230 респондентів, віком від 18 до 70 років. Дослідження проводилось за допомогою модифифікованої версії опитувальника (англ.“Adverse Childhood Experience” (ACE) американських авторів В. Фелліччі, Р. Анда, Д. Норденберга, Д. Вильямсона, А. Спітза, В. Едварса, М. Коса, Дж. Маркса.Результати. Опитувальник негативного дитячого досвіду створювався на основі модифікації Американської анкети Негативного дитячого досвіду (АСЕ) на Україномовній вибірці. Отриманий опитувальник є модифікованою та адаптованою версію англомовної анкети, в основу якої покладено теоретичні та практичні розробки дослідження. Здійснено та узгоджено переклад, модифікацію питань і апробацію опитувальника. Методика підлягала перевірці на надійність (метод розщеплення або автономних частин, альфа Кронбаха), виявлення внутрішньої структури та виокремлення шкал (факторний аналіз), шкали перевірені на внутрішню узгодженість. За допомогою факторного аналізу підтверджена конструктна валідність. Також опитувальник Негативного дитячого досвіду був стандартизований за допомогою обчислення процентильних рангів, нормалізації Z-балів та надання значень станайнів відповідних рівнів. В результаті отримано вдосконалену україномовну версію методики, в яку увійшло 22 запитання, що формують три основних та четверту додаткову шкалу. Отже, адаптована україномовна версія опитувальника Негативного дитячого досвіду (ОНДД) характеризується високою конструктною валідністю та надійністю.
Keywords: АСЕ; негативний дитячий досвід; опитувальник; стандартизація; модифікація; надійність; валідність