Стан регіонарної гемодинаміки ока у хворих на задні увеїти (Ukrainian Journal of Ophthalmology, 2025)
Актуальність. Увеїти – велика поліетіологічна група запальних захворювань судинного тракту ока. Незважаючи на чималі успіхи сучасної офтальмології, питання своєчасної діагностики та лікування захворювань судинної оболонки ока залишається актуальним. Мета: вивчити гемодинаміку ока хворих на первинні та рецидивуючи задні увеїти (вогнищеві і дисеміновані хоріоретиніти) методом реоофтальмографії.Матеріал і методи. Було обстежено 118 пацієнтів з задніми увеїтами віком 37,2±1,5 років. Термін рецидивуючого заднього увеїту за анамнезом склав 2920 днів (Ме) – від 1080 до 5110 днів. Етіологію хоріоретинітів встановлено не було (ідіопатичні увеїти). Контрольна група – 16 здорових волонтерів аналогічного віку без офтальмологічної та соматичної патології. Реоофтальмографію (РОГ) проводили з використанням комп'ютерного реографічного комплексу РЕОК (Україна, м. Харків). Аналізували  показники об'ємного пульсового кровонаповнення за реографічним коефіцієнтом RQ (‰) і тонічних властивостей судин по співвідношенні часу висхідної частини реохвилі до часу всієї реохвилі α/Т (%), швидкість об'ємного кровотоку по висхідній частини реохвилі V (Ом/с).  Результати. При первинному вогнищевому і дисемінованому хоріоретиніті запальна реакція характеризується активізацією реґіонарного кровообігу, що проявляється підвищенням об'ємного пульсового кровонаповнення в середньому на 20% незалежно від моно- або білатерального перебігу процесу, посиленням швидкості об'ємного кровотоку в 1,4-2,0 рази, підвищенням тонічних властивостей великих та дрібних судин на 12,5-33,3%. У період рецидиву вогнищевого монолатерального і білатерального хоріоретиніту, а також рецидивуючого дисемінованого білатерального хоріоретиніту визначалося підвищення: об'ємного кровонаповнення в середньому на 17% (коливання середнього значення реографічного коефіцієнта RQ - 3,9-4,1‰,) швидкості об'ємного кровотоку – в 1,6 рази, тонусу судин крупної ланки – на 14,5-20%. Період ремісії у хворих вогнищевим хоріоретинітом характеризувався нормальним об'ємним кровонаповненням, а у хворих на дисемінований хоріоретініт – зниженням на 20% від норми. При ремісії відзначалося підвищення швидкості об'ємного кровонаповнення в 1,4-1,5 рази тільки при вогнищевому хоріоретиніті.Висновки. При первинних і рецидивуючих (у стадії рецидиву) задніх увеїтах (вогнищевому і дисемінованому хоріоретиніті) виявлено підвищення об'ємного пульсового кровонаповнення, швидкості об'ємного кровотоку, підвищення тонічних властивостей судин великої і дрібної ланки незалежно від моно- або білатерального перебігу процесу. Період ремісії даних хворих характеризується спектром змін об'ємного кровонаповнення від нормальних значень до його помірної недостатності, підвищенням тонічних властивостей судин, що вимагає проведення обґрунтованої протиішемічної терапії в міжрецидивний період.
Keywords: задні увеїти; реоофтальмографія; гемодинаміка ока