Ангіопоетини та прогнозування гемофтальму після вітректомій у пацієнтів з діабетичною ретинопатією та цукровим діабетом 2 типу (Ukrainian Journal of Ophthalmology, 2025)
Вступ. Для лікування важких форм діабетичної ретинопатії (ДР) використовуються різні види вітреоретинальних втручань. Одним з частих післяопераційних ускладнень є гемофтальм. Порушення функціонування системи ангіопоетинів при діабетичній ретинопатії та цукровому діабеті 2 типу (ЦД2) має значення для пошкодження судин сітківки та може визначати формування гемофтальму, у тому числі, після вітректомії.Мета. Встановити вплив ангіопоетинів та їх прогностичну значимість на розвиток гемофтальму після сучасних вітреоретинальних втручань у пацієнтів з діабетичною ретинопатією та цукровим діабетом 2 типу.Матеріал і методи. У дослідженні взяли участь 118 пацієнтів (118 очей) з ДР та ЦД2, які були розподілені на три групи: 1 – з початковою непроліферативною ДР (НПДР; 28 очей), ІІ – з помірною або тяжкою НПДР (49 очей) та ІІІ – з проліферативною ДР (ПДР; 41 око). Всім пацієнтам була виконана закрита субтотальна вітректомія 25G з етапом панретинальної лазерної коагуляції (ПРЛК) та тампонадою газо-повітряною сумішшю 18% C3F8 або залишали  у вітреальної порожнині розчин BSS plus. В скловидному тілі (СТ), яке було отримано під час операції, методом імуноферментного аналізу визначали вміст ангіопоетинів (Ang-1 та Ang-2) та їх співвідношення. Для побудови математичних моделей використано пакет EZR v.1.54 (графічний інтерфейс до R statistical software v.4.0.3, R Foundation for Statistical Computing, Vienna, Austria).Результати. Протягом трьох місяців після вітректомії у пацієнтів з ДР та ЦД2 післяопераційний гемофтальм розвивався у 33,1% та мав пряму асоціацію з вмістом в СТ Ang-1 та Ang-2 (p
Keywords: закрита субтотальна вітректомія; післяопераційний гемофтальм; ангіопоетини; діабетична ретинопатія; цукровий діабет 2 типу