Клінічні особливості симптоматичної набутої непрохідності слізних шляхів у хворих на цукровий діабет 2 типу (Ukrainian Journal of Ophthalmology, 2025)
Набута непрохідність сльозовідвідних шляхів (ННСШ) може бути симптоматичною (якщо проявляється специфічними симптомами та скаргами) чи безсимптомною (при порушенні слізного відтоку за відсутності симптомів захворювання). Мета – виявити клінічні особливості симптоматичної ННСШ у хворих на цукровий діабет 2 типу (ЦД2).Матеріал та методи. Були проаналізовані хворі, що звернулися зі скаргами на сльозотечу, яким був встановлений діагноз симптоматичної ННСШ (284 хворих). У 56 хворих був виявлений ЦД2, вони склали основну групу. До контрольної групи віднесли 228 хворих на симптоматичну ННСШ, що не мали ЦД. Крім стандартних, методи офтальмологічного дослідження включали вимірювання розмірів слізної точки, висоти слізного меніску, діагностичні тести для визначення сльозовиділення (тест Ширмера, Джонеса, пробу Норна), сльозоносову, сльозовсмоктуючу пробу, та пробу рефлюксу, оцінку балансу слізної системи, діагностичне промивання слізних шляхів, зондування слізних канальців.Результати. ЦД2 виявили у 19,7±2,4 % хворих на симптоматичну ННСШ. У хворих на ЦД2 основної групи було виявлено клінічні особливості симптоматичної ННСШ: частота двобічного ураження (46,4±6,7 % хворих) була у 1,6 разів, дакріоциститу (60,7±6,5 % хворих) у 1,5 разів, непрохідності слізних точок (30,3±6,1 % хворих) у 1,3 рази, двобічної непрохідності слізних точок (7,1±3,4 % хворих) у 2,7 разів, непрохідності слізних точок по мембранному типі (9,8±3,3 % очей) у 2 рази, по крапковому типі (9,8±3,3 % очей) у 1,9 разів, блефариту (71,4±6,0 % хворих) у 1,4 рази вище, а середній вік – на 8,1 років менше у порівнянні до відповідних показників хворих на симптоматичну ННСШ без ЦД  контрольної групи (р
Keywords: набута непрохідність сльозовідвідних шляхів; цукровий діабет 2 типу; дакріоцисти