ОКТ – ангіографія як індикатор ефективності лікування хоріоїдальної неоваскуляризації (Ukrainian Journal of Ophthalmology, 2025)
Актуальність. Патологічна міопія до 11,3% випадків ускладнюється хоріоїдальною неоваскуляризацією (ХНВ), яка є головною причиною первинної інвалідності через незворотну втрату центрального зору. З появою ОКТ-ангіографії з’явилися нові перспективи в об'єктивній реєстрації, якісній та кількісній оцінці динаміки структури ХНВ в ході терапії.Мета дослідження: методом ОКТ-ангіографії оцінити ефективність інгібітору ангіогенезу Ранібізумабу у лікуванні хоріоїдальної неоваскуляризації при патологічній міопії.Матеріал та методи. В дослідження було включено 37 пацієнтів (37 очей) з патологічною міопією, ускладненої ХНВ. Всім пацієнтам були виконані інтравітреальні ін'єкції Ранібізумабу за стандартною технологією в режимі «pro re nata».Результати. Повна резорбція субретинальної рідини з приляганням нейроепітелію відзначалася у всіх випадках (37 очей), для цього знадобилося в середньому 4,56±0,1 ін'єкцій. При цьому максимально коригована гострота зору в середньому збільшилася з 0,12±0,03 до 0,42±0,04 на 27 очах (72,97%). За даними ОКТ-ангіографії динаміка патернів «активності» ХНВ мала тенденцію до згасання та набула форми «мертвого» судинного дерева.Висновок. Застосування високоінформативного методу дослідження ОКТ-ангіографії при патологічній міопії сприяє персоналізованому підходу до визначення доцільності антиангіогенного лікування та вибору режиму введення анти-VEGF терапії залежно від активності ХНВ.
Keywords: хоріоїдальна неоваскуляризація; антиангіогенна терапія; оптична когерентна томографія з функцією ангіографії; патологічна міопія