Застійні диски зорових нервів при хронічній субдуральній гематомі (Чи часто зустрічаємо і що змінилося?) (Ukrainian Journal of Ophthalmology, 2025)
Актуальність. Хронічна субдуральна гематома (ХСГ) – це інкапсульоване скупчення застарілого згустку крові, розташованого між твердою мозковою та павутинною оболонками на поверхні головного мозку. До характерних клінічних симптомів ХСГ протягом тривалого часу відносили застійні диски зорових нервів (ЗДЗН). Разом з тим, частота виникнення ЗДЗН варіабельна і залежить від багатьох чинників. Мета. Провести аналіз даних діагностики ЗДЗН у пацієнтів із ХСГ у структурі клінічних проявів захворювання. Матеріал та методи. 164 пацієнтів з ХСГ пройшли лікування в 2011-19 роках в Інституті нейрохірургії ім. А.П. Ромоданова НАМНУ та Запорізькій міській клінічній лікарні екстреної та невідкладної медичної допомоги. Всім пацієнтам проводилося клініко-неврологічне, офтальмологічне, нейровізуалізуюче обстеження. Результати. Застійні диски зорових нервів виявлено у 4 пацієнтів (2,4%). Усі пацієнти мали помірно виражені застійні диски зорових нервів, які регресували після оперативного втручання. Наведені клінічні спостереження. Заключення. Зміни у віковому аспекті пацієнтів з хронічною субдуральною гематомою, висока частота застосування нейровізуалізуючих методів дослідження, яка сприяє ранньому виявленню ХСГ, приводить до зменшення кількості хворих, у яких виявляються ЗДЗН при ХСГ, які за нашими спостереженнями діагностуються у рідких випадках і становлять 2,4%.
Keywords: хронічна субдуральна гематома; діагностика; застійні диски; зоровий нерв; головний біль