Наш досвід лікування діабетичної проліферативної ретинопатії у пацієнта з гемофтальмом (випадок із практики) (Ukrainian Journal of Ophthalmology, 2025)
У статті представлено випадок із практики успішного лікування пацієнта 35 років з діагнозом: цукровий діабет 1 типу, важка форма, стадія субкомпенсації,   проліферативна діабетична ретинопатія обох очей, тотальний первинний гемофтальм правого ока. Сучасні методи візуалізації, зокрема оптична когерентна томографія з режимом ангіографії та фотореєстрація очного дна, виявили значну неоваскуляризацію зорового нерва та перипапілярно по ходу судин сітківки. Незважаючи на те, що в наших вітчизняних інструкціях до застосування афліберцепту, немає показань його використання при неоваскуляризації сітківки при діабетичній ретинопатії без наявності діабетичного макулярного набряку, ми покладалися на досвід закордонних колег та провели п'ять завантажувальних ін’єкцій афліберцепту (0,05 мл один раз на місяць) хворому на оці без гемофтальму. Починаючи з другого року, лікування проводили в режимі treat and extend.Приведений клінічний випадок показав ефективність інтравітреальних введень афліберцепта в поєднанні з панретинальною лазерною коагуляцією для регресу неоваскуляризації та відсутності повторних крововиливів у скловидне тіло.
Keywords: проліферативна діабетична ретинопатія; неоваскуляризація; інтравітреальні введення; анти-VEGF препарати