Вивчення дії протизапального інтерлейкіну IL-10 і кортикостероїду подовженої дії (флостерону) на перебіг опікового процесу в рогівці кроликів (Ukrainian Journal of Ophthalmology, 2025)
Вступ. Опіки очей є найважчим пошкодженням органу зору, а їх лікування продовжує залишатись складною і недостатньо вирішеною проблемою. Мета – вивчити динаміку і ступінь основних показників опікового процесу в рогівці при введенні в передню камеру ока протизапального інтерлейкіну ІЛ-10 і субкон'юнктивального введення кортикостероїду подовженої дії – флостерону. Матеріал і методи. Проведені експериментальні дослідження динаміки і ступеню запального процесу в рогівці при її опіку на 18 очах 18 кроликів породи шиншила, які були розділенні на 3 групи: тваринам першої основної групи в передню камеру ока вводився протизапальний інтерлейкін ІЛ-10; тваринам другої основної групи  субкон’юнктивально вводився флостерон; третя група – контрольна. Результати. Встановлено, що показники запального процесу в рогівці (ступінь набряку рогівки і запалення ока, розміри ерозії і васкуляризація рогівки,  інтенсивність і розміри більма) змінювалися в залежності від терміну після опіку, прямо корелювали між собою і були менш виражені в першій та другій групі в  порівнянні з контрольною групою кроликів. При цьому субкон’юнктивальне введення флостерону мало більш виражену дію, ніж введення в передню камеру протизапального інтрлейкіну ІЛ-10. Висновки. Отримані результати дозволяють рекомендувати кортикостероїд подовженої дії флостерон для боротьби з запальним процесом при опіках очей. Порівняно з введенням в передню камеру ока протизапального інтерлейкіну ІЛ-10  субкон’юнктивальне введення флостерону більш зручне, безпечне і більш доступне.
Keywords: опіки очей; рогівка; інтерлейкін IL-10; запальний процес; кортикостероїди (флостерон)