Застосування препарату Вазавітал у пацієнтів з діабетичною ретинопатією (Ukrainian Journal of Ophthalmology, 2025)
Актуальність. Діабетична ретинопатія (ДР) – одна з основних причин тяжкого порушення зору або сліпоти серед дорослих працездатного віку у всьому світі. Протягом багатьох років у всьому світі йде пошук нових ефективних фармакологічних методів лікування на доклінічній та ранній стадії ДР.Мета: дослідження впливу курсового застосування (1 місяць ) препарату Вазавітал ® на функціональний стан зорового аналізатора (ЗА) та гемодинаміки ока (методом реоофтальмографії) у пацієнтів з непроліферативною (НПДРП) та препроліферативною  (ППДРП) стадіями діабетичної ретинопатії.Матеріал та методи. Під наглядом перебували 47 хворих з ДР, які були поділені на 2 групи: 1 група (хворі на НПДРП) – 15 осіб (30 очей); 2 група (хворі на ППДРП) – 17 осіб (34 ока). У всіх пацієнтів був цукровий діабет 2 типу (СД2) у стані субкомпенсації. Контрольну групу склали волонтери (15 осіб, 30 очей) аналогічного віку без офтальмологічної та соматичної патології. Усі пацієнти амбулаторно одержали курс монотерапії препаратом Вазавітал® по 1 капсулі 2 рази на день протягом 1 місяця. Методи дослідження включали візометрію, тонометрію, офтальмоскопію, біомікроскопію, периметрію, реоофтальмографію, визначення електрофізіологічних показників – порога електричної чутливості зорового аналізатора (ПЕЧФ) та критичної частоти зникнення миготінь за фосфеном (КЧЗМФ).Результати. За оцінкою пацієнтів препарат Вазавітал переносився добре, без побічних ефектів. Зазначалося покращення фотопічної світлової чутливості на 0-7 хвилинах адаптації – у хворих на НПДРП на 40% та 33,3%, у хворих на ППДРП – на 33,3% та 27,2%. Також відзначено покращення показників ПЕЧФ на 18% та 7,7% та КЧІМФ на 28,2%, та 24,7% у хворих на НПДРП та ППДРП відповідно. Об'ємне пульсове кровонаповнення збільшилося в групі НПДРП на 27,7%, а групі ППДРП – на 17,3%, в обох групах також відзначалося зменшення тонічних властивостей великих судин на 8%. Висновок. Вазавітал® надав позитивний вплив на функціональний стан органа зору та показники кровообігу ока у пацієнтів з ДР, що є обґрунтуванням для застосування його як у вигляді монотерапії, так і у комбінації з іншими методами лікування при початкових функціональних змінах зорового аналізатора при ДР.
Keywords: діабетична ретинопатія; Вазавітал; функціональний стан зорового аналізатора; реоофтальмографія