Зміни клінічних та біохімічних показників при комбінованому лікуванні діабетичного макулярного набряку (Ukrainian Journal of Ophthalmology, 2025)
Актуальність. Діабетичний макулярний набряк(ДМН), який зустрічається при обох різновидах діабетичної ретинопатії (ДР), являє собою провідну причину втрати зору хворими.Мета: оцінити ефективність комбінованого методу лікування ДМН за непроліферативної діабетичної ретинопатії.Матеріал і методи. Відкрите контрольоване дослідження включало 45 пацієнтів на цукровий діабет 2 типу з непроліферативною ДР та ДМН. Пацієнти контрольної групи отримували 1 раз на місяць афліберсепт інтравітреально в дозі 2 мг (50 мкл) впродовж 3 місяців. Основна група отримувала 1 раз на місяць афліберсепт інтравітреально в дозі 2 мг (50 мкл) впродовж 3 місяців, а також в період між 1 і 3 ін’єкціями проходили 10 сеансів гіпербарічної оксигенації. Через 3 місяці, від початку лікування, оцінювали динаміку клінічних та біохімічних показників.Результати. При порівнянні клінічних показників через 3 місяці лікування визначали статистичне підвищення у пацієнтів основної групи гостроти зору, покращення світловідчуття, зменшення проявів ДМН. Рівень глюкози крові та глікозильованого гемоглобіну в основній групі статистично зменшувався. Значущі зміни активності антиоксидантних ферментів спостерігались в основній групі при порівнянні до та через 3 місяці лікування, а саме зниження: супероксиддисмутази – 33,9%, каталази – 22,4% і глутатіонредуктази – 17,7%. При порівнянні рівня антиоксидантних ферментів основної та контрольної групи через 3 місяці лікування значне зниження спостерігалось в основній групі, а саме: супероксиддисмутази – 34,78%; каталази – 28,9% і глутатіонредуктази – 25,3%..Висновки. Лікування діабетичного макулярного набряку при застосуванні афліберсепту та гіпербаричної оксигенації викликає істотне зменшення ДМН, підвищенням гостроти зору і покращення світлочутливості у хворих. За цих умов, спостерігається пригнічення ензиматичної активності глутатіонредуктази < каталази < супероксиддисмутази, що, імовірно, показує покращення антиоксидантного захисту.
Keywords: діабетичний макулярний набряк; афліберсепт; гіпербарична оксигенація; ферменти