Нейропсихологічна діагностика і корекція порушень читання у дітей з вадами зору (Ukrainian Journal of Ophthalmology, 2025)
Вступ. Кожен рік кількість дітей з порушеннями навичок читання збільшується. У статті акцентовано увагу на нейропсихологічному підході до дослідження порушень оволодіння навичкою читання у дітей з вадами зору.Мета роботи. Дослідити вплив нейропсихологічних показників на порушення читання у дітей з вадами зору.Матеріали і методи. Вибірку дослідження склали 72 дитини віком від 8 до 12 років, з яких 36 дітей мали різні вади зору. В дослідженні використано батарею нейропсихологічних тестів О.Р. Лурії (дитяча версія Ж.М. Глозман). Статистичний аналіз проводився за допомогою IBM SPSS Statistics 23. Результати. Аналіз нейропсихологічних проб виявив достовірні відмінності (p
Keywords: порушення читання; дислексія; нейропсихологічна діагностика; нейропсихологічна корекція; діти з вадами зору; труднощі регуляції та контролю