Вплив карнозину на про-антиоксидантний стан переднього відділу ока при експериментальному увеїті з офтальмогіпертензією (Ukrainian Journal of Ophthalmology, 2025)
Актуальність. Пошук засобів для підвищення ефективності лікування запальних захворювань очей, особливо при супутній патології, є актуальною проблемою для офтальмології.Мета – вивчити ефективність застосування карнозину в корекції про-антиоксидантного балансу в передньому відділі ока кролів при експериментальному передньому увеїті на тлі підвищеного внутрішньоочного тиску (ВОТ).Матеріал і методи. Дослідження проведено на 33 кроликах: перша група (9 тварин) – контрольні кролики, друга група (12 тварин) – перед моделюванням увеїту викликали офтальмогіпертензію (ОГ), третя група (12 тварин) – перед моделюванням увеїту викликали ОГ та інстилювали 5% розчин карнозин у кон'юктивальну порожнину обох очей двічі на день протягом 4 тижнів. Неінфекційний увеїт моделювали у кроликів введенням альбуміну в передню камеру ока на фоні ОГ (у передню камеру очей вводили одноразово 0,1 мл 0,3% розчину карбомера). В тканинах увеального тракту (райдужка та циліарне тіло) та камерній волозі визначали активність супероксиддисмутази, каталази, глутатіонпероксидази, НАДН-оксидази та ксантиноксидази, вміст загального білка, малонового діальдегіду (МДА) і дієнових кон’югатів (ДК).Результати. У тканинах увеального тракту тварин з ОГ та увеїтом при інстиляціях карнозину активність НАДН-оксидази та ксантиноксидази була знижена на 19,4% та 27,2% по відношенню до другої групи. Виявлено активуючий вплив карнозину на активність глутатіонпероксидази на 34,7%, супероксиддисмутази на 39,6% та каталази на 28,4%, а також зниження рівня МДА на 39,3% та ДК на 33,3% у порівнянні з групою без інстиляцій. У камерній волозі дослідних тварин отримано аналогічні зміни.Висновок. Інстиляції карнозину сприяють корекції про-антиоксидантного балансу в тканинах ока кроликів з увеїтом на тлі ОГ. Для запобігання метаболічних порушень в тканинах ока доцільно включати в комплексну терапію увеїту при ОГ краплі на основі карнозину з антиоксидантною, протизапальною, мембрано-стабілізуючою дією.
Keywords: неінфекційний увеїт; офтальмогіпертензія; антиоксидантні ферменти; пероксидація; карнозин