Чутливість лімфоцитів периферичної крові до адреналіну та ацетилхоліну у пацієнтів з первинним та рецидивуючим заднім увеїтом (Ukrainian Journal of Ophthalmology, 2025)
Актуальність. Задній увеїт – поліетиологічна група захворювань із поліморфізмом клінічних проявів, тривалим хронічним та рецидивним характером перебігу процесу, частим ураженням обох очей, розвитком різноманітних ускладнень, втратою працездатності та інвалідизацією осіб молодого віку. Важливим завданням сучасної клінічної офтальмології є пошук біомаркерів, що вказують на тяжкість запалення та ймовірність рецидивів процесу. Мета: визначити чутливість лімфоцитів периферичної крові до адреналіну та ацетилхоліну у пацієнтів з первинним та рецидивуючим заднім увеїтом у різні періоди захворювання.Матеріал та методи. Обстежено 100 пацієнтів з заднім ідіопатичним увеїтом у різні періоди захворювання. Контрольна група – 16 здорових волонтерів аналогічного віку. Оцінку специфічної чутливості лімфоцитів до нейромедіаторів адреналіну та ацетилхоліну (рівень адренорецепції та ацетилхолінової рецепції Т-клітин) проводили за допомогою розробленої в ГУ «Інститут очних хвороб та тканинної терапії ім. В.П. Філатова НАМН України» комплексної методики оцінки індивідуальної чутливості організму до лікарських засобів (біорегуляторів), за допомогою методу паралельних проб-отримання лімфоцитів, проведення їх спеціальної культивації з досліджуваними препаратами, та подальшого застосування імуногістохімічного ПАП-методу з використанням моноклональних антитіл.Результати. Абсолютний і відносний рівень адренорецепції у хворих заднім увеїтом був вищим за норму в 1,8-2,8 рази а рівень ацетилхолінорецепції – в 1,6-2,4 рази. При рецидивуванні процесу в період активного запалення абсолютні показники рівня експресії рецепторів до адреналіну були на 12,6% вищими, а до ацетилхоліну – на 31,7% порівняно з періодом ремісії. Але і в період ремісії показники експресії рецепторів до адреналіну/ацетилхоліну у хворих на задній увеїт залишаються вищими за норму. Виявлено, що шанс виникнення підвищеного рівня експресії адренорецепції/ацетилхолінової рецепції на лімфоцитах периферичної крові при задньому увеїті відповідно у 67,5 рази та 23,6 рази вищий, ніж у нормі. Встановлено сильний прямий зв'язок експресії адренорецепції/ацетилхолінової рецепції на лімфоцитах з кількістю Т-клітин та Т-хелперів, менш сильний прямий зв'язок з В-клітинами, що відбиває переважно зв'язок з клітинним імунітетом, меншою – з гуморальним. Встановлено, що клітинні субпопуляції з біомаркерами ранньої активації лімфоцитів ЦД 5, аутоімунної агресії ЦД 25, молекули адгезії, як маркера запалення ЦД 54, маркеру «апоптоза» CD-95 (Fas/APO-1) мають пряму кореляцію. Висновок. Рівень експресії адреналіну/ацетилхоліну на лімфоцитах периферичної крові може бути одним із неспецифічних біомаркерів активації запального процесу при задньому увеїті.
Keywords: задній увеїт; адреналін; ацетилхолін; біомаркери активації лімфоцитів