Психологічне тестування осіб у стресових ситуаціях: установки на процедуру та сприйняття візуальних стимулів (Ukrainian Journal of Ophthalmology, 2025)
Вступ. Професійна діяльність осіб, які знаходяться під впливом стресових ситуацій, призводить до погіршення психічних процесів та падіння працездатності. Феномени соціально-когнітивних спотворень, які виникають в таких умовах, потребують всебічного дослідження, в тому числі і кількісної оцінки. Відповідні психометричні інструменти для виявлення таких спотворень потребують ґрунтовної психометричної адаптації.Мета. Психометричний аналіз шкал для оцінки установок на процедуру тестування у осіб, що знаходяться в стресових ситуаціях та встановлення зв’язків між спотвореннями при відповідях на опитувальники та перцептивними спотворюваннями.Матеріал і методи. Вибірку дослідження сформували 286 медичних працівника офтальмологічного профілю. Застосовано наступні методики: тест Е. Вартегга (Wartegg-Zeichen-Test), Міннесотський багатопрофільний особистісний опитувальник MMPI (Minnesota Multiphasic Personality Inventory) С. Гетвея та Дж. Маккінлі. Дослідження проводилось на базі ДУ «Інститут очних хвороб та тканинної терапії імені В.П. Філатова». Результати. Визначено, що в стресових ситуаціях соціально-когнітивні спотворення супроводжуються візуально-перцептивними. Зокрема, бажання подати себе у вигідному світлі пов’язане з тенденцією помилково не визначати крупні візуальні стимули як такі, що заслуговують уваги, що розглядається як спільність проявів вибіркової візуальної перцепції та установочних спотворень при відповідях на опитувальники. Встановлено, що спотворення в стресових ситуаціях є комплексними – пов’язаними як зі свідомим, так і несвідомим рівнем психіки. Актуалізовано, що Модифікована шкала L може використовуватися для оцінки перцептивних спотворень  та розладів, пов’язаних зі стресом, таких як психосоматичні захворювання та посттравматичний стресовий розлад.
Keywords: контрольні шкали; психометричний аналіз; стрес; стресови ситуацї; офтальмологи; соціально-когнітивні установки; візуальна перцепція