Патоморфологічні особливості некротичного ураження кісткових стінок та м'яких тканин орбіти при COVID-19 асоційованому тромбозі кавернозного синуса (випадок із практики) (Ukrainian Journal of Ophthalmology, 2025)
У даній роботі описано випадок із практики пацієнтки з COVID-19 асоційованим тромбозом кавернозного синуса, ускладненим розвитком панофтальміту та флегмони орбіти, а також гнійно-некротичними ускладненнями з боку інших структур щелепно-лицьової області. У роботі наведено результати патоморфлогічного дослідження кісткових стінок орбіти та її м'яких тканин, проведені після взяття матеріалу під час хірургічного втручання. Результати патоморфологічного дослідження виявили ознаки активного запального процесу у тканинах орбіти з переважанням лімфопроліферативного компоненту та розвитком фібринового тромбозу.
Keywords: COVID-19; тромбоз кавернозного синусу; флегмона орбіти; патоморфологічне дослідження