Неходжкінська В-клітинна MALT-лімфома маргінальної зони верхньої повіки і орбіти (Ukrainian Journal of Ophthalmology, 2025)
Актуальність. Неходжкінські лімфоми (НХЛ) – гетерогенна група злоякісних лімфопроліферативних пухлин, що виникають з різного типу клітин лімфоїдної тканини і розрізняються за рядом клінічних, цитоморфологічних, імунологічних та молекулярно-генетичних ознак. Орбітальні лімфоми зустрічаються рідко, і складають лише 1% з усіх неходжкінських лімфом. Однак лімфоми є найбільш поширеною первинною орбітальною пухлиною у дорослих віком 60 років і старше.Мета. Представити рідкісний випадок захворювання неходжкінською В-клітинною MALT-лімфомою маргінальної зони верхньої повіки, виділити його клінічні особливості та продемонструвати важливість мільтидисциплінарного підходу в лікуванні.Результати. Опираючись на анамнез, пацієнт вперше звернувся в офтальмологічну клініку зі скаргами з приводу птреригіуму обох очей та періодичної закладеності носа, в ході обстеження та тривалого спостереження пацієнта, офтальмолог запідозрив прояви об’ємної патології орбіти з подальшим направленням на МРТ головного мозку. На підставі додаткових методів обстежень та консультації онколога хворий був госпіталізований до Подільського регіонального центру онкології з попереднім діагнозом лімфома орбіти. В стаціонарі пацієнту встановлено остаточний діагноз неходжкінська В-клітинна лімфома маргінальної зони (MALT-лімфома). ІІІa ст.,  ІІІ клінічна група Mts в легені, плевру та лімфовузли середостіння. На даний момент часу пацієнт знаходиться під наглядом онколога та впевнено наближається до стабілізації стану по основній патології.Висновок. Лікування орбітальних неходжкінських лімфом потребує мультидисциплінарного підходу, передусім офтальмологів та онкологів.
Keywords: орбіта; неходжкінська лімфома; головний мозок; біопсія