Діагностика межі пухлинного ураження методом флуоресцентної візуалізації і хірургічне лікування розповсюдженого злоякісного новоутворення шкіри зовнішнього носу (Ukrainian Journal of Ophthalmology, 2025)
Мета. Вивчення діагностичної інформативності метода флуоресцентної візуалізації межі пухлинного ураження за допомогою Хлорина Е6 для радикального хірургічного видалення злоякісних пухлин зовнішнього носу.Матеріал і методи. За період з 2017 по 2020 рр. в Лор – онковідділенні було обстежено і прооперовано 30 хворих з злоякісними новоутвореннями зовнішнього носа. Проводилося хірургічне видалення пухлин за допомогою введення комплексу анемізуючого розчину Кляйна і флуоресцентної візуалізації межі ураження у 15 хворих і у 15 – без використання цієї методики.Результати. Флуоресцентна візуалізація межі пухлинного ураження за допомогою фотосенсибілізатора Хлорин Е6 відбувається за рахунок фарбування пухлинної тканини у насичений темно-зелений колір. Збуджування флуоресценції фотосенсибілізатора Не-Ne лазерним опромінюванням (630-633 нм) надає насичений фіолетовий колір у зоні найбільшого ураження і малиновий по периферії, але межі пухлинного ураження при цьому не змінюються. Тому лазерне опромінювання є не обов’язковим. При строках спостереження протягом трьох років при використанні флуоресцентної візуалізації межі пухлинного ураження за допомогою фотосенсибілізатора Хлорин Е6 і при введенні анемізуючого розчину Кляйна ефективність хірургічного втручання склала 100,0%, а в групі хворих, прооперованих без флуоресцентної візуалізації і без введення анемізуючого розчину Кляйна, вона була 73,4% (через два роки у 4 (26,6%) хворих  діагностовано поверхневий рецидив раку шкіри на межі хрящового і кісткового відділів).Висновки. 1. Рецидив в групі хворих, яким здійснювали оперативне втручання без візуалізації за допомогою фотосенсибілізатора Хлорину Е6 межі пухлини, склав 26,6% (4 із 15 хворих), що достовірно перевищувало відповідний показник в групі пацієнтів, яким видалення пухлини здійснювали за умов зазначеної візуалізації (0 із 15 хворих, z=2,091; р=0,037).2. Використання флуоресцентної візуалізації межі пухлинного ураження за допомогою фотосенсибілізатора Хлорин Е6 і введення анемізуючого розчину Кляйна у хворих на злоякісні пухлини зовнішнього носу з розповсюдженням на тканини медіального кута ока і повік дозволило провести хірургічне лікування за радикальною програмою в 100% випадків.
Keywords: злоякісні новоутворення; зовнішній ніс; хлорин Е6; флуоресцентна візуалізація