Оцінка впливу ексимерлазерної корекції міопії на розвиток синдрому сухого ока: ранні та віддалені терміни спостереження (Ukrainian Journal of Ophthalmology, 2025)
Актуальність. Сьогодні об’єм ексимерлазерної корекції (ЕЛК) у світі складає 3,6 мільйонів на рік. Cиндром сухого ока (ССО) – одне із ускладнень ЕЛК міопії, частота якого сягає 60% у перший місяць і 20% – через 6 місяців.Мета: оцінити вплив ексимерлазерної корекції міопії на розвиток синдрому сухого ока в ранні та віддалені терміни спостереження.Матеріал і методи. Спостереження проводили за 68 пацієнтами (136 очей) з міопією, що склали дві групи  в залежності від методу – LASIK та FemtoLASIK. Вік – 20-44 роки. Для діагностики ССО оцінювали стан поверхні ока, сльозопродукцію, стабільність слізної плівки. ЕЛК методом LASIK виконувалась на приладі WaveLight EX500 (Alcon). Рогівковий клапоть формували мікрокератомом Carriazo-Pendular та фемтолазером FS200 (Alcon). Термін спостереження – 12 місяців.Результати. До операції у частини пацієнтів 1-ї та 2-ї груп виявили ССО легкого ступеню. Частота ССО через 1 місяць після ЕЛК зросла на  75,5% і на 76,5%, через 3 місяці – на 63% і на 64,9%  відповідно в 1-й і 2-й групах. Через 6 місяців у 1-й групі частота ССО знизилась на 38,7% і на 40% у 2-й групі порівняно з результатами попереднього обстеження. Зафіксовано 10% пацієнтів з персистуючим ССО після ЕЛК, які не мали проявів ССО до операції.
Keywords: короткозорість; ексимерна лазерна корекція; синдром сухого ока