Застосування ліпосомального розчину на основі озону в комплексному лікуванні хворих на бактеріальний кератит (Ukrainian Journal of Ophthalmology, 2025)
Актуальність. Кератит – запальне захворювання органа зору, що часто призводить до розвитку ускладнень, значного зниження зору та інвалідизації пацієнтів. У структурі збудників частіше визначається агресивна грамнегативна мікрофлора та умовно-патогенні бактерії. Застосування антибактеріальної терапії не завжди гарантує позитивний ефект в лікуванні. Інфекції, спричинені антибіотикорезистентними штамами, частіше вимагають госпіталізації, збільшують тривалість перебування в стаціонарі та призводять до утворення грубих помутнінь рогівки. Однією з причин підвищення резистентності до антибактеріальних препаратів являється формування біоплівок.Мета: підвищити ефективність лікування бактеріальних кератитів шляхом призначення в комплексну терапію ліпосомального розчину на основі озону.Матеріал та методи. У дослідженні приймали участь 44 хворих (44 ока) з бактеріальними кератитами у віці від 29 до 75 років. Хворі розділені на 2 групи: основну (21 хворих) і контрольну (23 хворих). Усім хворим призначали антибактеріальну терапію, мідріатики, десенсибілізуючі, тканинні препарати, вітаміни. Додатково в основній групі хворих застосовували ліпосомальний розчин на основі озону в очних краплях по 1краплі 4 рази на добу. Результати. Застосування ліпосомального розчину на основі озону дозволило вірогідно зменшити виділення з кон’юнктивальної порожнини, ступінь виразності змішаної ін’єкції кон’юнктиви, набряку та запальної інфільтрації рогівки (р
Keywords: бактеріальні кератити; ліпосомальний розчин на основі озону; комплексне лікування; клінічні показники в балах