Рідкісні нейрогенні (ретинальні) пухлини у дорослих: морфологічні особливості та проблеми діагностики (Ukrainian Journal of Ophthalmology, 2025)
Актуальність. Гістологічна діагностика нейрогенних пухлин досі залишається серйозною проблемою. Про це свідчить хоча б той факт, що при кожному перевиданні класифікації ВООЗ уточнюються та з’являються нові найменування нейрогенних пухлин. Мета дослідження – провести аналіз гістоморфологічних та імуногістохімічних особливостей рідкісних варіантів внутрішньоочних нейрогенних (ретинальних) пухлин у дорослих. Матеріал і методи. Об’єктом дослідження були 6 внутрішньоочних пухлин серед дорослих, у морфологічній картині яких виявлені елементи нейрогенного диференціювання.Результати. У наведеній добірці рідкісних внутрішньоочних нейрогенних пухлин у дорослих були виділені: новоутворення, близькі за імуногістохімічним профілем до клітинних епендимом, які за гістологічними патернами відповідні ретинобластомі; пухлини з імуногістохімічними маркерами нейроепітеліального диференціювання, але без класичної гістологічної картини диктіоми; новоутворення, з гістологічними патернами, близькими до попередніх пухлин, але якi мають імуногістохімічні маркери гліального типу.Висновок. Очевидно, що при розподілі цих пухлин на гістогенетичні групи необхідно враховувати не тільки гістологічну будову та імуногістохімічний  профіль, але також локалізацію та віковий оптимум.
Keywords: внутрішньоочні пухлини; гістопатологія; імуногістохімія