Прогностичні фактори ризику розвитку діабетичної ретинопатії у хворих на цукровий діабет 2-го типу (Ukrainian Journal of Ophthalmology, 2025)
Мета. Визначити взаємозв’язок розвитку діабетичної ретинопатії у пацієнтів із цукровим діабетом 2-го типу з ураженням інших органів-мішеней, тяжкістю захворювання, потребою в інсулінотерапії та визначити найбільш значущі прогностичні маркери.Матеріал та методи. Обстежено 270 пацієнтів з цукровим діабетом 2 типу: 160 осіб з наявністю діабетичної ретинопатії та група порівняння – 82 пацієнта. Стан органів-мішеней визначений за консультаціями суміжних спеціалістів: ендокринолога, кардіолога, нефролога, невропатолога, судинного хірурга. Результати. Визначено позитивний кореляційний зв’язок проміж наявністю діабетичної ретинопатії та тяжкої форми цукрового діабету (r=0,383, p
Keywords: цукровий діабет; діабетична ретинопатія; органи-мішені; прогностичні маркери