Рiвень експресiї молекулярних маркерiв активацiї лiмфоцитiв периферичної кровi у хворих на меланому хорiоiдеї різних стадiй до і пiсля органозберігаючого лікування (Ukrainian Journal of Ophthalmology, 2025)
Мета. Вивчення рівня експресії молекулярних маркерів активації лімфоцитів периферичної крові (СD7+, CD54+, CD95+) у хворих на меланому хоріоідеї (МХ) стадій Т1-Т3 після органозберігаючого лікування.Матеріал та методи. Вивчався рівень експресії молекулярних маркерів активації лімфоцитів (ММАЛ) периферичної крові СD7+, CD54+, CD95+ у 25 хворих (жінок – 14 (56,0%), чоловіків – 11 (44,0%), середній вік – 51,7(16,6) років) стадій Т1-3 з МХ середніх і великих розмірів (проміненція – від 3,1 до 9,0 мм і протяжність основи – від 3,1 до 15 мм), які отримували органозберігаюче лікування у вигляді транспупілярної термотерапії (ТТТ) за розробленою методикою з наступною брахітерапією (БТ) стронцієм-90/ітрієм-90 (90Sr/90Y) – основна група. Контрольна група – 16 хворих (жінок – 12 (75,0%), чоловіків – 4 (25%), середній вік – 55,4(11,2) років) стадії Т1 малих розмірів (проміненція – до 3 мм, протяжність основи – до 12 мм), які отримували тільки ТТТ..Результати.  Рівень експресії маркерів CD7+, СD54+, CD95+ у хворих на МХ стадій Т1-3 до початку лікування вище, ніж у хворих на МХ стадії Т1, але статистично значуще відрізняється тільки абсолютний рівень CD7+ (р=0,0008).У хворих на МХ стадії Т1 після ТТТ статистично значуще зростає абсолютний та відносний рівні експресії костімуляторної молекули, що індукує секрецію цитокінів – CD7+ (р=0,04 і р=0,0000 відповідно), а також абсолютний рівень FAS-ліганду CD95+ (р=0,05), який впливає на проапоптичну активність лімфоцитів. Рівень СD54+, який  впливає на міжклітинну адгезію, після лікування зростає, але статистично не значимо. Після курсу поєднаної дії ТТТ із БТ (90Sr/90Y) абсолютний рівень експресії CD7+, СD54+, CD95+ у хворих на МХ стадій Т1-3 відмічається статистично значуще зниження відносного рівня СD7+ (р=0,02) і як тенденція до статистичної значущості FAS-ліганду CD95+ (р=0,06). Після проведення органозберігаючого лікування у хворих на МХ стадії Т1 і стадій Т1-3 є статистично значуща різниця між абсолютним та відносним рівнями FAS-ліганду CD95+ (р=0,003 і р=0,000 відповідно) і CD54+ (р=0,03 і р=0,000 відповідно), які нижче у хворих на МХ стадій Т1-3 .Висновки. Рівень експресії молекулярних маркерів активації лімфоцитів периферичної крові СD7+, CD54+, CD95+ у хворих на МХ збільшується по мірі росту пухлини.Під впливом ТТТ на МХ стадії Т1 рівень експресії маркерів зростає, а при поєднаній дії на МХ стадій Т1-3 ТТТ і БТ (90Sr/90Y) їх рівень в крові знижується, що може бути пов’язано з дією променевої терапії.
Keywords: хоріоідея; імунологія; променева терапія; транспупілярна термотерапія; молекулярні маркери; офтальмоонкологія; меланома хоріоідеї