Ультразвукові особливості злоякісних епібульбарних новоутворень різного гістогенезу (меланома і карцинома) (Ukrainian Journal of Ophthalmology, 2025)
Мета. Вивчити ультразвукові особливості злоякісних епібульбарних новоутворень різного гістогенезу (меланома, карцинома): товщину прилеглої склери, сонографічну щільність та розміри новоутворення до лікування і в різні терміни після проведення радіокріохірургічного лікування.Матеріал та методи. Ультразвукові (УЗ) дослідження проведено 75 хворим на меланому кон’юнктиви (МК) і карциному кон’юнктиви (КК), які лікувалися в ДУ «Інститут очних хвороб і тканинної терапії ім. В. П. Філатова НАМН України» за період з 2004 по 2021 рік, серед них 58 (77,3%) пацієнтів були з МК, КК була у 17 (24%) хворих. УЗ дослідження проводилося на апараті «Aviso» з частотою ультразвукового випромінювання 50 МГц. До початку лікування і в динаміці спостереження (протягом року, кожні три місяці) визначалися розміри пухлини, її сонографічна щільність, товщина склери під пухлиною і з контрлатерального боку. Всім пацієнтам проводилося радіокріохірургічне (РК) лікування: променева терапія (ПТ) і кріодеструкція (КД).Результати. УЗ дослідження показало, що товщина склери під пухлиною при всіх гістологічних типах пухлини менше (в середньому в 1,9 раза), ніж на контрлатеральному боці, і ці відмінності є статистично значущими (p
Keywords: офтальмоонкологія; меланома кон’юнктиви; карцинома кон’юнктиви; ультразвукове дослідження; променева терапія; кріодеструкція; радіокріохірургія; склера; епібульбарне новоутворення