Динаміка структурних змін зорового нерва при ішемічній оптичній нейропатії: випадок із практики (Ukrainian Journal of Ophthalmology, 2025)
Мета: описати клінічний випадок структурних змін головки зорового нерва при ішемічній нейропатії в динаміці.Матеріал та методи. Упродовж серпня – жовтня 2024 року (3 місяці) проводилося спостереження пацієнта О., 63 роки (обидва ока). Отримано інформовану згоду на обробку персональних даних та їх використання для наукових цілей. Протокол декларації дотримання етичних норм № 125/22 від 24.03.2022 р. Пацієнтові було проведено візометрію, офтальмоскопію обох очей, оптичну когерентну томографію (ОКТ) лівого ока у серпні та жовтні 2024, ОКТ правого ока – лише у жовтні 2024. Також у жовтні 2024 було проведено комп’ютерну периметрію та ангіо-ОКТ обох очей.Результати. Обстежено пацієнта О., 63 роки. Клінічний діагноз: Атрофія зорового нерва лівого ока. Неартеріїтна ішемічна оптична нейропатія обох очей (НАІОН). Дослідження кількісних показників структурних елементів зорового нерва за допомогою ОКТ показало на лівому оці зменшення середньої товщини шарів нервових волокон сітківки (RNFL) на 54 % та комплексу гангліозних клітин макули (GCC – Ganglion Cell Complex) на 4 % у жовтні, порівняно із серпнем, що, ймовірно, свідчить про зменшення вираженості набряку.У серпні спостерігалося збільшення товщини RNFL та GCC у верхньому й нижньому сегментах лівого ока порівняно з правим. У жовтні на лівому оці товщина обох шарів нижнього сегмента стала більшою за товщину верхнього, що, ймовірно, відображає поширення набряку з верхнього сегмента до нижнього.Дані ангіо-ОКТ, виконаної у жовтні 2024 року, вказують на зменшення густини судинної сітки саме в нижньому сегменті перипапілярної зони. Це поєднувалося із набряком та звивистістю розширених капілярів.Висновок. Проведені дослідження структурних змін головки зорового нерва свідчать про важливу роль локального набряку як наслідку порушення перфузії при НАІОН. Отримані дані підтверджують розширення зони ураження, ймовірно, через вторинні фактори.
Keywords: неартеріїтна ішемічна оптична нейропатія; ОКТ; головка зорового нерва; гіпоперфузія; зоровий нерв