Об’єктивна оцінка динаміки запального процесу в лікуванні бактеріального кератиту із використанням оптичної денситометрії (Ukrainian Journal of Ophthalmology, 2025)
Мета. Об’єктивне дослідження динаміки показників оптичної щільності рогової оболонки у пацієнтів із бактеріальним кератитом.Методи. Обстежено 30 пацієнтів із бактеріальним кератитом одного ока (здорове око слугувало контролем), середній вік – 44,7±11,5 років (М±SD). Дослідження проводили за допомогою кератотопографа Pentacam AXL при зверненні пацієнта, а також через 7 та 14 днів після початку лікування.Результати. Медіана оптичної щільності рогівки у дослідній групі під час первинного обстеження становила 92,8 (55,6–99,6) GSU (Ме, QI–Q3), через 7 днів після початку лікування – 89,7 (51,1–97,3) GSU, через 14 днів – 80,6 (32,0–93,1) GSU, що свідчить про зменшення запальної інфільтрації (p
Keywords: бактеріальний кератит; кератотопографія; оптична денситометрія; рогова оболонка; рогівка; герпетичний кератит