Кореляція між показниками стану прооксидантно-антиоксидантної системи в кришталиках, камерній волозі та слізній рідині і ступенем помутніння кришталика при катаракті та супутньому бактеріальному кератиті (експериментальне дослідження) (Ukrainian Journal of Ophthalmology, 2025)
Мета. Визначення кореляційних зв’язків між показниками стану прооксидантно-антиоксидантної системи в кришталиках, камерній волозі та слізній рідині і ступенем помутніння кришталика при катаракті та бактеріальному кератиті без та з інстиляціями метилетилпіридинол гідрохлориду (МГ) у кроликів.Матеріал та методи. Дослідження проведені на статевозрілих 54 кроликах породи шиншила. Бактеріальний поверхневий кератит моделювали у тварин на правому оці (І група). ІІ група тварин з кератитом отримувала у вигляді інстиляцій МГ (5 курсів інстиляцій у праве око протягом 40 тижнів, чотири рази на день, щоденно протягом 4 тижнів з перервою на 4 тижні). Світлову катаракту у тварин (ІIІ група) моделювали тотальним опроміненням світлом високої інтенсивності дугової ртутної лампи в діапазоні від 350 до 1150 нм щоденно по 9 годин протягом 40 тижнів. У тварин ІV групи моделювали світлову катаракту за тією ж схемою, які теж отримували у вигляді інстиляцій МГ у ліве та праве око протягом 40 тижнів. В іншій групі тварин на тлі моделювання світлової катаракти моделювали кератит на правому оці кроликів як вказано вище (V група). Тварини з світловою катарактою та з кератитом отримували у вигляді інстиляцій МГ (VI група) протягом 40 тижнів. Норма (VII група) – інтактні тварини. Вивчали взаємозв’язок між патологічними змінами в кришталику, активністю глутатіонпероксидази, каталази, вмістом малонового діальдегіду (МДА) і дієнових кон’югатів (ДК).Результати. Встановлено, що у кроликів з кератитом, катарактою та особливо при катаракті та супутньому кератиті без та при застосуванні метилетилпіридинол гідрохлориду виявлена стійка негативна кореляційна залежність між станом кришталика та активністю антиоксидантних ферментів, позитивна – з продуктами пероксидації МДА та ДК. За умови застосування МГ коефіцієнти кореляції між досліджуваними показниками суттєво не змінилися.Висновки. Наявність кореляційних взаємозв'язків між показниками свідчить про важливу роль метаболічних порушень в формуванні структурно-функціональних змін в кришталику у тварин при запальному процесі в рогівці, а також про доцільність включення патогенетично орієнтованої метаболічної корекції МГ дисбалансу в прооксидантно-антиоксидантній системі в тканинах ока.
Keywords: катаракта; кератит; перекисне окиснення ліпідів; антиоксидантні ферменти; метилетилпіридинол гідрохлорид; кришталик; рогівка; експеримент