Наш досвід хірургічного лікування епібульбарних дермоїдів із використанням глибокої пошарової кератосклеропластики (Ukrainian Journal of Ophthalmology, 2025)
Актуальність. Дермоїди рогівки та лімба – це вроджені доброякісні пухлини, які переважно локалізуються в нижньо-темпоральному квадранті. У міру зростання пухлини розвивається астигматизм, що призводить до анізометропічної амбліопії. Актуальним є вибір хірургічного методу лікування, який сприяє зменшенню ступеня астигматизму, підвищенню гостроти зору та, відповідно, забезпечує косметичний ефект.Мета. Представити серію клінічних випадків хірургічного лікування епібульбарних дермоїдів із використанням глибокої пошарової кератосклеропластики.Матеріал та методи. Представлено 4 пацієнти (5 очей) з епібульбарними дермоїдами рогівково-лімбальної (2 ока) та лімбальної локалізації (3 ока). віком від 17 до 40 років Видалення дермоїду з глибокою пошаровою кератосклеропластикою виконано на 4 очах, з периферичною пошаровою кератопластикою – на 1 оці. Обстеження: загально офтальмологічне, фотореєстрація, гістоморфологічне дослідження видаленого дермоіду.Результати. Проведені гістоморфологічні дослідження підтвердили у всіх випадках доброякісний характер новоутворення. Внаслідок хірургічного лікування – глибокої пошарової кератосклеропластики, у всіх пацієнтів спостерігалося прозоре приживлення донорського трансплантату, зменшення ступеня астигматизму, підвищення гостроти зору та отримано задовільний косметичний ефект. Реакцій відторгнення корнеосклерального трансплантату, його неоваскуляризації та інфекційних ускладнень не спостерігали.
Keywords: дермоїд рогівки; катаракта; периферійна глибока пошарова кератосклеропластика; периферична пошарова кератопластика імплантація трансплантату; рогівка