Стан клітинного та гуморального імунітету хворих на меланому хоріоідеї після проведення лікування з застосуванням світлової енергії з брахітерапією St90/It90 (фотокоагуляція+брахітерапія, транспупілярна термотерапія + брахітерапія) (Ukrainian Journal of Ophthalmology, 2025)
Мета. Провести порівняльний аналіз стану показників клітинного і гуморального імунітету хворих на меланому хоріоідеї різних стадій захворювання при лікуванні з застосуванням світлової енергії (фотокоагуляція (ФК) + брахітерапія (БТ) стронцієм-90/ітрієм-90 (St90/It90) та транспупілярна термотерапія (ТТТ) + брахітерапія (БТ) стронцієм-90/ітрієм-90 (St90/It90)).Матеріал та методи. Обстежено 87 хворих на МХ стадій Т1-Т3. Основна група (1) – 31 хворий (ТТТ за розробленою методикою + БТ), друга група (2) – 56 хворих (ФК + БТ), контрольна група (3) – 44 здорових особи. Групи зіставні за віком, статтю і локалізацією пухлини.Результати. В групі 1 відмічено статистично значуще (р
Keywords: меланома хоріоідеї; транспупілярна термотерапія; транссклеральна циклофотокоагуляція; брахітерапія; імунологія; онкологія; радіологія; хоріоідея