Динаміка та особливості морфологічних та морфометричних змін сітківки у пост-COVID-19 періоді у пацієнтів з різними варіантами гену ангіотензинперетворюючого ферменту (Ukrainian Journal of Ophthalmology, 2025)
Мета. Вивчити за даними оптичної когерентної томографії-ангіографії у пацієнтів з ріними варіантами гену ангіотензинперетворюючого ферменту особливості і динаміку морфологічних та морфометричних ретинальних змін у пост-COVID-19 періоді.Методи. Було обстежено 104 пацієнта (208 очей) після перенесеного COVID-19. Було досліджено морфометричні та морфологічні зміни сітківки та хоріоідеї за даними ОКТ-а у пацієнтів з різним перебігом COVID-19 після одужання. Зміни діагностували за допомогою оптичного когерентного томографа Optovue Avanti XR-100. Дослідили розподіл варіантів гена ACE (rs 4340) у 94 пацієнтів. Молекулярно-генетичне дослідження варіантів гена ACE (rs 4340) проводили методом алель-специфічної ПЛР. Було проаналізовано кореляційний зв'язок між морфологічними та морфометричними змінами сітківки та хоріоідеї у пацієнтів у пост-COVID-19 періоді та варіантами гену ACE.Результати. У пост-COVID-19 періоді у пацієнтів виявлено зниження (p
Keywords: сітківка; хоріоідея; ОКТ; ОКТ-а; пост-COVID-19; варіанти гену АСЕ