Особливості перебігу запальних захворювань рогівки та судинної оболонки ока у дітей, інфікованих вірусом SARS-CoV-2 (Ukrainian Journal of Ophthalmology, 2025)
Мета. Вивчити особливості перебігу запальних захворювань рогівки та судинної оболонки ока у дітей, інфікованих SARS-CoV-2, які перебували на лікуванні у відділі офтальмопатології дитячого віку ДУ ««Інститут очних хвороб і тканинної терапії ім. В.П. Філатова НАМН України» у 2021-2023 рр. Матеріал та методи. Групу дослідження склали 62 дитини (94 ока) із запальними захворюваннями рогівки та судинної оболонки ока, що знаходились на лікуванні у відділі офтальмопатології дитячого віку ДУ ««Інститут очних хвороб і тканинної терапії ім. В. П. Філатова НАМН України» з 2021 по 2023 роки, в яких встановлено інфікування коронавірусом SARS-CoV-2.. Вік дітей коливався від 6 місяців до 17 років (в середньому 10,67 ± 2,95 р.). У всіх дітей при зборі анамнезу приділялась увага відомостям про захворюваність на коронавірус, що була підтверджена лабораторними показниками. При підозрі на перенесений COVID-19 проводилось обстеження - імуноферментний аналіз крові на антитіла IgM та IgG до SARS-CoV-2. Результати. Наявність Ig M була свідоцтвом недавно перенесеного захворювання, а Ig G до спайкового білка вказувала на раніше перенесену інфекцію. Частіше за все спостерігались увеїти – 48 дітей на 78 очах (77,4 %), які в більшості були двосторонніми – 77 % з гострим перебігом в 33,3 %, загостренням хронічного увеїту - в 53,9 % та його наслідками – в 12,8 %. На 57,7 % очей, особливо при двосторонньому процесі, діагностували панувеїт з розвитком тяжких ускладнень: зрощення та зарощення зіниці, увеальної катаракти, вторинної глаукоми, відшарування сітківки, формування субретинальних неоваскулярних мембран, гемофтальма, фіброза скловидного тіла навіть з розвитком субатрофії очного яблука. Ураження рогівки, спровоковані коронавірусною інфекцією, спостерігались у 14 дітей на 16 очах (12,4%), частіше за все були односторонніми - 85,7 %, гострими - 62,5 %.Заключення. Перенесена коронавірусна хвороба в дитячому віці може стати причиною гострих запальних захворювань ока або визвати рецидив хронічних запальних процесів. Найчастіше розвиваються увеїти, з ураженням всіх відділів ока і розвитком тяжких ускладнень. Слід рекомендувати сімейним лікарям скеровувати всіх дітей, що перехворіли на коронавірус, на консультацію до офтальмолога, який, в свою чергу, повинен знати, якими можуть бути постковідні очні прояви.
Keywords: COVID-19; вазопроліферативна пухлина; age-related macular degeneration; кератит; діти