Морфометричний аналіз структурних елементів сітчастої оболонки очей щурів лінії Вістар при експериментальному цукровому діабеті (Ukrainian Journal of Ophthalmology, 2025)
Мета. Провести морфометричний аналіз структурних елементів сітківки очей щурів лінії Вістар при експериментальному цукровому діабеті для отримання цифрових показників можливих нейродегенеративних змін цієї оболонки ока.Матеріал та методи. На гістологічних зрізах очей п’яти щурів хворих на ЦД та трьох здорових тварин вимірювалася в мікрометрах загальна товщина сітківки, потім товщина таких її шарів, як фоторецептори, зовнішній ядерний, зовнішній сітчастий, внутрішній ядерний, внутрішній сітчастий, гангліозних клітин та нервових волокон. Підраховували візуально кількість рядів нейронів в обох ядерних шарах.Результати. Товщина (середнє значення з його помилкою) сітківки ока здорового контрольного щура складає 252,9±8,77 мкм, а хворого ЦД 262,1±8,51 мкм. Товщина окремих її шарів становить: шару фоторецепторів у здорового щура 75,5±4,14 мкм, а при ЦД 74,0±3,85 мкм; зовнішнього ядерного шару у здорового щура 61,8±3,04 мкм, а при ЦД 66,1±4,12 мкм; зовнішнього сітчастого шару у здорового щура 11,6±0,72 мкм, а при ЦД 12,4±0,64 мкм; внутрішнього ядерного шару у здорового щура 33,1±1,74 мкм, а при ЦД 33,6±1,75 мкм; внутрішнього сітчастого шару у здорового щура 47,2±2,77 мкм, а при ЦД 47,9±2,39 мкм; гангліозних клітин та нервових волокон у здорового щура 23,7±1,44 мкм, а при ЦД 28,1±2,57 мкм. Кількість рядів нейронів у зовнішньому ядерному шарі у здорового щура становить 11,3±0,50, а при ЦД 11,7±0,59. Кількість рядів нейронів у внутрішньому ядерному шарі у здорового щура – 4,6±0,26, а при ЦД 4,7±0,17. Усі приведені вище цифрові показники не відрізняються значуще між здоровими та хворими на цукровий діабет тваринами. Висновок. Мікроскопічна картина сітківки ока щурів Вістар з цукровим діабетом через три місяці захворювання та кількісні підрахунки товщини її окремих шарів, а також кількості рядів нейронів в ядерних шарах свідчать, що нейродегенеративні зміни ще не мають місця в сітківці у цьому терміні названої хвороби.
Keywords: діабетична ретинопатія; цукровий діабет; сітківка; морфометрія; експеримент; нейродегенерація