Оцінка можливості застосування портативної та стаціонарної немідріатичної фундус камери для скринінгу діабетичної ретинопатії на первинній ланці медичної допомоги за допомогою програмної платформи на основі штучного інтелекту (Ukrainian Journal of Ophthalmology, 2025)
Мета. Оцінити можливість застосування різних типів немідріатичних фундус камер для скринінгу діабетичної ретинопатії за допомогою програмної платформи на основі штучного інтелекту Retina-AI CheckEye© на первинній ланці медичної допомоги.Матеріал та методи. Відкрите проспективне дослідження включало 609 пацієнтів (1218 очей) з діагностованим цукровим діабетом (ЦД) та пацієнтів із факторами ризику розвитку ЦД, які були розділені на дві групи залежно від типу фундус камери. В 1 групі проводили немідріатичне однопольне фотографування очного дна стаціонарною фундус камерою, а у 2 групі – портативною. Аналіз цифрових знімків сітківки здійснювали за допомогою програмної платформи на основі ШІ Retina-AI CheckEye©. В усіх випадках відмічали кількість неякісних зображень очного дна, отриманих під час скринінгу, наявність або відсутність діабетичної ретинопатії (ДР) та оцінювали її стадію.Результати. В 1 групі було виявлено 37 зображень, які не могли бути оброблені нейромережею, а у 2 групі – 339. В 1 групі ДР було виявлено у 15 пацієнтів (5 %), а у 2 групі – у 8 пацієнтів (2,5 %). Завдяки скринінгу в 1 групі 13 пацієнтів (4,5 %) вперше дізнались про наявність у них недіагностованого ЦД, ускладненого ДР, а у 2 групі – 7 пацієнтів (2 %).Висновок. Кольорові знімки очного дна, отримані за допомогою як стаціонарної, так і портативної немідріатичної камери в умовах вузької зіниці з використанням програмної платформи на основі ШІ Retina-AI CheckEye© забезпечили виявлення та градацію за стадіями ДР серед пацієнтів з діагностованим та недіагностованим ЦД. Залучення досвідченого оператора та дотримання протоколу завантаження зображень очного дна в хмарне сховище є шляхами зменшення відсотка неякісних знімків та підвищення ефективності скринінгу ДР з використанням програмної платформи на основі ШІ Retina-AI CheckEye©.
Keywords: сітківка; цукровий діабет; проліферативна діабетична ретинопатія; штучний інтелект; скринінг; фундус камера