Взаємозв’язок між структурними змінами, маркером апоптозу та метаболічними показниками в сітківці щурів з діабетом та міопією (Ukrainian Journal of Ophthalmology, 2025)
Мета. Вивчити особливості взаємозв’язку між структурними змінами, маркером апоптозу та метаболічними показниками сітківки щурів з експериментальним діабетом та міопією високого ступеня.Матеріал та методи. Експеримент проводили на двотижневих щурах. Міопію високого ступеня моделювали блефарорафією обох очей в умовах зниженого освітлення. У частини щурів на тлі міопії моделювали діабет внутрішньоочеревинним введенням субдіабетичних доз стрептозотоцину (по 15,0 мг/кг маси протягом п'яти днів). Тварин поділяли на чотири групи: 1-ша – з міопією; 2-га – з діабетом; 3-тя – з міопією і діабетом; 4-та – інтактні тварини. Через два місяці були проведені гістоморфологічні дослідження, морфометрію кількісті гангліозних клітин (ГК) сітківки визначали у полі зору. Клінічний стан сітківки оцінювали офтальмоскопічно. В сітківці щурів спектрофотометрично визначали рівень фДНК. Вивчали взаємозв’язок між структурними та метаболічними змінами за допомогою статистичного аналізу. Результати. Морфометричні дослідження свідчать, що при діабеті кількість ГК у полі зору сітківки суттєво зменшується відповідно по відношенню до інтактних тварин. При діабеті на тлі міопії середня кількість ГК зростала порівняно зі щурами з діабетом. У тварин з діабетом виявлено підвищення рівня фДНК в сітківці по відношенню до інтактних тварин, а в групі з діабетом і міопією відмічено зниження порівняно з діабетом. Встановлена негативна кореляційна залежність між кількістю ГК і рівнем фДНК в сітківці щурів при діабеті та при діабеті на тлі міопії. При визначенні залежності між кількістю ГК і метаболічними показниками в сітківці щурів встановлено наявність прямої кореляції.Висновки. Міопізація очей може запобігати розвитку ускладнень на сітківці при діабеті. В регуляції протекторного впливу щодо формування діабетичної ретинопатії задіяні енергетичні процеси в сітківці, нейротрофічний фактор мозку та зниження раннього апоптозу гангліозних клітин.
Keywords: діабетична ретинопатія; міопія; щури; сітківка; метаболізм; апоптоз; структурні зміни; гангліозні клітини