Ішемічна нейропатія зорового нерва: огляд літератури (Ukrainian Journal of Ophthalmology, 2025)
Метою даного огляду є систематизація сучасних знань про епідеміологію, патогенез, фактори ризику та клініко-діагностичні особливості перебігу ішемічної нейропатії зорового нерва. Особлива увага приділена гемодинамічним, електрофізіологічним змінам, що виникають при цьому захворюванні, та ролі нейротрофічного фактора мозку (BDNF) як потенційного діагностичного маркера для оцінки ступеня ушкодження зорового нерва. Висвітлюються значення сучасних діагностичних методів, таких як оптична когерентна томографія, оцінка регіональної гемодинаміки та електрофізіологічні дослідження, що забезпечують підвищену точність оцінки пошкодження зорового нерва.Методи дослідження. Проведено літературний аналіз наукових джерел (59 посилань).
Keywords: ішемічна нейропатія зорового нерва; зоровий нерв; поля зору; регіонарна гемодинаміка; електрофізіологічні дослідження органа зору