Професор Черікчі Лариса Юхимівна – засновник фізіотерапії в офтальмології України (Ukrainian Journal of Ophthalmology, 2025)
Лариса Юхимівна Черікчі обрала напрямок своєї професійної діяльності за рекомендацією академіка В. П. Філатова та провела багаторічні, багатопланові експериментальні та клінічні дослідження, на підставі яких були розроблені високоефективні фізіотерапевтичні методи для лікування різноманітних патологій ока. Запропонований Ларисою Юхимівною метод електроелімінації дозволив вивчити патохімію запального процесу ока різної етіології, патохімію предстадії запалення ока, а також успішно застосовувався з лікувальною метою. Були блискуче захищені кандидатська та докторська дисертації, отримано звання професора. Лариса Юхимівна очолювала науково-методичний центр по фізіотерапії в офтальмології МЗ. Всі ці досягнення дають змогу стверджувати, що Лариса Юхимівна є родоначальником наукового та практичного застосування фізіотерапії в офтальмології України. Розроблені Ларисою Юхимівною Черікчі напрямки фізіотерапії в офтальмології були продовжені її численними учнями та співробітниками інституту ім. В.П. Філатова.
Keywords: Черікчі Л.Ю.; фізіотерапія в офтальмології; електрофорез екстракта алое; електроелімінація запальних процесів ока,; електростимуляція м’язів при косоокості і амбліопії