Набряк та особливості архітектоніки зорового нерву при запальній та ішемічній нейропатіях. Клінічні випадки (Ukrainian Journal of Ophthalmology, 2024)
Мета – описати клінічні випадки набряку зорового нерву при запальній та ішемічній нейропатіях та особливості архітектоніки диску зорвого нерву, виявлені за допомогою оптичної когерентної томографії.Методи дослідження. Обстежено 4 пацієнти. У двох пацієнтів діагностовано неврит зорового нерву, а у інших двох – ішемічну невропатію. Офтальмоскопічно у всіх пацієнтів виявлено ознаки набряку диску зорового нерву (ДЗН) на стороні ураження. Застосовано візометрію, офтальмоскопію, оптичну когерентну томографію (ОКТ), магнітно-резонансну томографію (МРТ).Результат. В результаті проведеного дослідження виявлені зміни архітектоніки головки зорового нерву при набряку ДЗН при запальній (2 пацієнти) та ішемічній нейропатії (2 пацієнти). У всіх обстежених пацієнтів, відповідно до проведеного дослідження, за результатами ОКТ набряк ДЗН у всіх, крім випадку №4, не поширюється на темпоральний сегмент головки. При запальних пошкодженнях, у прикладах 1 і 2, атрофія зорового нерву при більш пізніх етапах, при повторних обстеженнях спостерігається світла півмісяцева зони в перипапілярній ділянці, яка відділяє темпоральну межу головки диску зорового нерву (секторальна атрофія). Висновок. Набряк зорового нерву при запальних та ішемічних нейропатіях характеризується збільшенням товщини шару нервових волокон, зміною конфігурації диску, які в більш пізній термін трансформуються в сегментарну атрофію. Знайдені зміни архітектоніки диску зорового нерву бути основою діагностики та моніторингу, а також оцінки ефективності лікування при гострий оптичних нейропатіях.
Keywords: набряк зорового нерва; диск зорового нерва; зоровий нерв; запальна нейропатія; ішемічна нейропатія; неврит зорового нерва; оптична когерентна томографія