Прогностичні біомаркери прогресії непроліферативної діабетичної ретинопатії при цукровому діабеті 2 типу (Ukrainian Journal of Ophthalmology, 2024)
Мета дослідження – встановити прогностичні біомаркери прогресії непроліферативної діабетичної ретинопатії (НПДР) при цукровому діабеті 2 типу (ЦД2) на підставі вивчення клінічних, офтальмологічних та лабораторних (вуглеводний та ліпідний обмін, коагуляційний гемостаз) показників.Матеріал та методи. Обстежено 358 пацієнтів, у яких враховували показники найгіршого за станом діабетичної ретинопатії (ДР) ока. Випадки було розподілено на групи: 1-а – з НПДР (189 очей), 2-а – з препроліферативною ДР (ППДР; 96 очей) та 3-я – з проліферативною ДР (ПДР; 73 ока). За даними оптичної когерентної томографії визначали центральну товщину сітківки (ЦТС, мкм) та центральний об’єм сітківки (ЦОС, мм3); у сироватці крові визначали глюкозу натще, глікований гемоглобін (HbA1c), холестерин, ліпопротеїди високої (ЛПВЩ), низької (ЛПНЩ) та дуже низької (ЛПДНЩ) щільності, тригліцериди, фібриноген колориметричним методом, а також показники коагуляційного гемостазу. Аналіз результатів дослідження проводився в пакеті EZR v.1.54 (Австрія).Результати. Зв’язок показників з ризиком прогресії НПДР було підтверджено у однофакторному логістичному регресійному аналізі: AUC була найбільшою для HbA1c (0,84), ЦТС і ЦОС (0,79). Для решти показників AUC коливалася від 0,56 до 0,67. Зв’язку з прогресією НПДР не мали стать, вік, стаж ЦД2 та вміст у крові ЛПВЩ. За результатами багатофакторного логістичного регресійного аналізу було встановлено 6 біомаркерів, що мали прямий зв'язок з ризиком прогресії НПДР: вік, вміст у крові HbA1c, ЛПНЩ і ЛПДНЩ, а також величини протромбінового індексу та ЦТС (AUC=0,91; p
Keywords: цукровий діабет 2 типу; діабетична ретинопатія; прогноз; моделювання; прецизійна медицина; біомаркери розвитку діабетичної ретинопатії; HbA1c; ліпопротеїди; коагуляція крові; сітківка