Інгібітори фактору росту ендотелію судин при ексудативних захворюваннях сітківки: огляд досягнень останніх років та перспективи подальшого розвитку (Ukrainian Journal of Ophthalmology, 2024)
За 20 років застосування інгібіторів фактору росту ендотелію судин (анти-VEGF препаратів) в офтальмології вдалося значно зменшити кількість випадків сліпоти внаслідок ексудативних захворювань сітківки. Однак незважаючи на досягнення останніх років, поточні результати анти-VEGFтерапії не завжди є оптимальними. Метою даного огляду наукових публікацій є висвітлення досягнень у розробці інгібіторів фактору росту ендотелію судин та визначення потенційних шляхів покращення результатів анти-VEGF терапії й подолання поточних проблем у лікуванні ексудативних захворювань сітківки.
Keywords: анти-VEGF препарати; інгібітори фактору росту ендотелію судин; біофармацевтичні препарати; біосиміляри; фармакологія; неоваскулярна вікова макулярна дегенерація; ексудативні захворювання сітківки; сітківка