Рівень маркерів нейрозапалення в пацієнтів на діабетичну ретинопатію на фоні цукрового діабету 2-го типу та генетично детермінованої гіпергомоцистеїнемії (Ukrainian Journal of Ophthalmology, 2024)
Вступ. Гіпергомоцистеїнемія внаслідок поліморфізмів генів, що кодують синтез ферментів фолатного циклу, тісно корелює з маркерами системного запалення. Хронічна гіперпродукція цитокінів у нервовій тканині пацієнтів з цукровим діабетом 2-го типу (ЦД2) викликає гліоз і є загрозою виникнення нейрозапалення, яке може бути важливою патогенетичною ланкою діабетичної ретинопатії (ДР). Мета роботи – дослідити рівень маркерів нейрозапалення (IL-1b, IL-10) й маркеру гліозу (ненейрональної енолази, NNE) у пацієнтів на ДР на фоні ЦД2 типу та генетично детермінованої гіпергомоцистеїнемії.Матеріал та методи. Під спостереженням було 106 пацієнтів із ЦД2 та ДР. Стадія ДР визначена відповідно до шкали ETDRS: непроліферативна (level 47–53е), проліферативна (level 61–75) та прогресуюча (level 81–85). Контрольну групу (КГ) склали 64 особи, які були порівняні за віком, статтю, способом життя з пацієнтами. Усім встановили генотип генів MTHFR C677T (rs1801133); MTHFR A1298C (rs1801131); MTR A2756G (rs1805087) з використанням системи TaqMan® SNP Genotyping Assay (США) на ампліфікаційній системі Applied Biosystems 7500 RealTime PCR System (США). Шляхом твердофазного імуно-ферментного аналізу визначили вміст L-гомоцистеїну, цитокінів та енолази.Результати. Виявили підвищення в 1,7 раза (р
Keywords: цитокіни; ненейрональна енолаза; сітківка; проліферативна діабетична ретинопатія