Ефективність селективної лазерної трабекулопластики при первинній відкритокутовій глаукомі в залежності від функціонального стану шлеміва каналу (Ukrainian Journal of Ophthalmology, 2024)
Вступ. Європейське глаукомне товариство рекомендує застосування селективної лазерної трабекулопластики (СЛТ) в якостi метода першого вибору для пацієнтів з помірно високими показниками внутрішньоочного тиску як альтернативного метода лікування при побічних ефектах лікарських препаратів.Мета. Визначити ефективність лікування первинної відкритокутової глаукоми при проведенні селективної лазерної трабекулопластики на основі вивчення функціонального стану шлеміва каналу.Матеріал та методи. В роботі представлені результати клінічних досліджень та динамічного спостереження протягом 1 місяця 38 пацієнтів (52 ока) з первинною відкритокутовою глаукомою, яким була виконана СЛТ на лазері Tango Reflex YAG/SLT (Ellex, США) у клініці сучасної офтальмології «ВІЗУС» (м. Запоріжжя). Серед пацієнтів було 18 чоловіків (47,37%) та 20 жінок (52,63%) у віці від 58 до 85 років (середній вік 69±9,9 років). Результати. Відповідь на СЛТ значно відрізнялась на очах з функціональним та органічним блоком шлеміва каналу (ШК). Так, Р0 після СЛТ в групі пацієнтів з функціональним блоком ШК знизився з 25,66±0,41 мм рт. ст. до 19,2±0,24 мм рт. ст. через місяць (p
Keywords: первинна відкритокутова глаукома; внутрішньоочний тиск; селективна лазерна трабекулопластика; функціональний стан шлеміва каналу