(untitled) (Ukrainian Journal of Ophthalmology, 2024)
Транссклеральна циклофотокоагуляція (ЦФК) найчастіше застосовується в пацієнтів з неоваскулярною глаукомою (НВГ) при проліферативній діабетичній ретинопатії (ПДРП), у яких не вдалося досягти зниження внутрішньоочного тиску (ВОТ) шляхом максимальної гіпотензивної терапії та неможливо виконати антиглаукомну хірургію. Варіанти ЦФК різноманітні: їх можна виконувати з використанням лазера на неодимовому ітрій-алюмінієвому гранаті (Nd:YAG) або за допомогою діодного лазера. Метою дослідження було порівняння ефективності транссклеральної ЦФК з використанням Nd-YAG (λ=1064 нм) і діодного (λ=810 нм) лазера у пацієнтів із болючою НВГ при проліферативній діабетичній ретинопатії впродовж 12-місячного спостереження. Матеріал та методи: До дослідження було залучено 58 пацієнтів (58 очей), які отримували транссклеральну ЦФК з використанням Nd-YAG (λ=1064 нм) і діодного (λ=810 нм) лазера з регулярними контрольними обстеженнями протягом 12 місяців з приводу болючої НВГ на фоні ПДРП, та яким раніше не проводили ЦФК. Успіх лікування визначався як досягнення післяопераційного рівня ВОТ від 6 до 21 мм рт. ст. (або зниження ВОТ на ≥ 30% від початкового рівня), а також забезпечення відсутності болю в оці при спостереженні 12 місяців. Результат. Через 12 місяців після лікування результат був досягнутий у 75% пацієнтів, яким проводили неодимову ЦФК, та у 77% пацієнтів, що отримували діодну ЦФК (р=0,86). Середній ВОТ знизився на 46% та 45% в обох групах (р=0,88) від вихідного рівня 38,0 мм рт. ст. і 36,0 мм рт. ст. (р = 0,96) після 12 місяців спостереження. У хворих зі збереженим предметним зором було відзначено покращення в обох групах (р=0,41). Однак частота очних ускладнень була вищою в очах, які отримували діодну ЦФК, і становила 71% очей проти 33%, яким виконували неодимову ЦФК (р=0,004). Висновки. Використання Nd-YAG лазера з довжиною хвилі 1064 нм або діодного лазера з довжиною хвилі 810 нм для ЦФК дозволяє через 12 місяців спостереження знизити ВОТ ≤ 21,0 мм рт. ст. в 75% і 77% випадків пацієнтів з НВГ при проліферативній діабетичній ретинопатії відповідно. Для досягнення успіху ЦФК з використанням неодимового лазеру було потрібно в 3,2 рази більше сеансів. Обидва методи ЦФК безпечні та можуть виконуватись повторно для підвищення ефективності лікування.